Saszetki absorpcyjne GK4/P
Opatentowane saszetki typu GK4/P obniżają poziom etylenu jaki wytwarza się w otoczeniu owoców, warzyw i kwiatów po ich zbiorze w trakcie przechowywania, transportu oraz dystrybucji na poziomie hurtowym i detalicznym.
Etylen to naturalny gaz produkowany przez rośliny, powodujący ich szybsze dojrzewanie. Etylen to sprawca zbyt szybkiego dojrzewania, fizjologicznego rozpadu tkanek, a także stymulator rozwoju szeregu chorób bakteryjnych i grzybowych.
Korzyści ze stosowania saszetek pochłaniających etylen:
- Opóźniają proces dojrzewania i starzenia się owoców, warzyw i kwiatów przez co zapewniają ich
dobrą jakość w dłuższym okresie po zbiorze.
- Umożliwiają pełną ochronę produktu w łańcuchu dystrybucji od zbioru do ostatecznego konsumenta
- Minimalizują negatywne efekty przedłużającego się transportu
- Minimalizują także straty w owocach, warzywach i kwiatach, które w doznały jakiegokolwiek stresu w okresie ich uprawy lub po zbiorze
Co odróżnia saszetki GK4/P od innych dostępnych na rynku:
- Najwyższy z osiągalnych, certyfikowany współczynnik pochłanialności etylenu ( 4l/kg ).
- Materiały z których wykonano saszetkę , w tym materiał Tyvek® są najwyższej gęstości przez co współczynnik odporności na wilgoć 100% efektywności granulatu.
- Specjalny zgrzew daje odporność w kontakcie z wodą ( do 10 dni pełnego zanurzenia)
- Okienko kontrolne umożliwia sprawdzenie stopnia zużycia saszetki
- Posiadają wszelkie wymagane globalnie certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością ( EU i FDA )
- Certyfikat dopuszczający do zastosowań w produkcji i przechowywaniu produktów ekologicznych
- Szeroka gama saszetek o różnej gramaturze
Saszetka GK jest najbardziej zaawansowana technologicznie spośród wszystkich dostępnych na rynku.
Tezę tę można łatwo zweryfikować w niezależnym laboratorium lub porównując wybrany typ saszetki w praktyce.
Certyfikacja:
Granulat jak i samo jego opakowanie czyli (saszetka) posiadają wymagane prawem europejskim ( CE 1935 ) i amerykańskim ( FDA ) certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością.
Saszetka GK ma także certyfikat dopuszczający ja w ochronie wszelkich produktów biologicznych ( BIO) z rolnictwa ekologicznego ( EKO ).
Specyfikacja:
Generalnie ilość emitowanego etylenu przez produkt powinna być nieco mniejsza niż współczynnik absorpcji zastosowanej saszetki.
Co należy wziąć pod uwagę wyliczając ilość saszetek do zastosowania:
- Produkt – jego stan fizjologiczny ( stopień dojrzałości, zdrowotność, ewentualne uszkodzenia )
- Okres jaki minął od zbioru do zastosowania technologii eliminującej etylen
- Sposób w jaki produkt był wcześniej chroniony lub poddany uszlachetnieniu
- Sposób pakowania produktu
- Masa chronionego produktu ( w opakowaniu jednostkowym, całościowa w pomieszczeniu)
- Mieszanie produktów w jednej przestrzeni
- Warunki otoczenia (temperatura, wilgotność) w trakcie przechowywania i transportu produktu
- Okres przechowywania i transportu produktu
- Warunki stresowe jakie mogą wystąpić w okresie przechowywania i transportu produktu
Czynniki mogące zaburzać proces ochrony produktów:
- Niezidentyfikowane uszkodzenia fizyczne czy fizjologiczne powodujące gnicie i rozkład produktu.
Do rozwoju bakterii i grzybów niezbędny jest etylen. Gnijąca tkanka i same grzyby mogą wytworzyć kilkadziesiąt krotnie więcej etylenu niż tkanka zdrowa.
- Skoki temperatury. Temperatura wywołuje i przyspiesza procesy fizjologiczne. W wyższej temperaturze następuje zwielokrotnienie produkcji etylenu przez zdrowe tkanki produktów.
- Warunki stresowe i złe przechowywanie przed rozpoczęciem procesu chronienia produktów. Przykładowo: długotrwała susza w trakcie produkcji, zastosowanie zabiegu chemicznego, wystawienie produktów po zbiorze na operację słoneczną, złe magazynowanie tuż po zbiorze.
- Magazynowanie ( nawet krótkotrwałe ) produktu w przestrzeni o wysokiej zawartości etylenu
- Magazynowanie w sąsiedztwie niekontrolowanego źródła etylenu i innych szkodliwych gazów ( np. palarnia tytoniu, miejsce postoju spalinowych wózków widłowych, skład środków chemicznych, świeżo malowane elementy wyposażenia lub konstrukcji itp.)
Na co zwracać uwagę przy stosowaniu saszetek:
- Saszetki ( lub inne metody ochrony przed etylenem ) powinno się stosować d razu na pierwszym etapie magazynowania produktu. Szczególnie dotyczy to owoców klimakterycznych czyli wytwarzających samodzielnie etylen ( m.in. jabłka ,gruszki, śliwki, brzoskwinie, pomidory, borówki ). Owoce nieklimakteryczne, nie mające zdolności samodzielnej produkcji etylenu ( m.in. truskawki, maliny, jeżyny, czereśnie) nie reagują na etylen z otoczenia, ale znajdujące się w ich otoczeniu grzyby np. Botritis rozwijają się w tych warunkach bardzo szybko.
- Saszetki GK są wykonane w sposób zabezpieczający granulat przed wilgoci i przez to przed utratą jego efektywności absorpcyjnej. W przypadku zamoczenia nie stanowią zagrożenia w wyniku kontaktu zawartości z otoczeniem ( np. zabarwienia produktu ).
- Saszetki nie polepszają właściwości produktów lecz maja za zadanie jak najdłużej ochraniać osiągnięte przez niego parametry.
- Saszetki i zawarty w nich granulat maja działanie pasywne co oznacza, że w przypadku przekroczenia ich zalecanej do użycia ilości, nie wpływa to negatywnie na produkt czy bezpośrednio otaczająca go atmosferę.
- Mieszanie różnych produktów w jednym opakowaniu, przechowalni lub w transporcie ma negatywny wpływ na jakość produktów. Produkcja etylenu przez jeden produkt stymuluje w postępie geometrycznym produkcję przez drugi. W efekcie tego zjawiska suma wyprodukowanego etylenu jest znacznie większa od ilości jaka wyprodukowałyby te produkty będąc przechowywane osobno.
- Saszetki GK o ile nie zostaną rozerwane i zastosowane wbrew instrukcji są całkowicie bezpieczne dla człowieka, organizmów żywych i środowiska.
- Po zużyciu saszetki należy utylizować w całości zgodnie z przepisami prawa obowiązującym w miejscu ich użycia.
Produkty pokrewne produkowane przez firmę Green Keeper:
- Maty absorpcyjne – zespolone arkusze niektórych typów saszetek
- Saszetki z granulatem wzbogaconym węglem aktywowanym ( AC ) oraz inne typy saszetek o granulacie zmodyfikowanym chemicznie do zastosowań w innych branżach.
Saszetki GK z domieszka węgla aktywowanego ( AC ) maja zdolność absorpcji i neutralizacji innych gazów mogących być szkodliwymi dla świeżych produktów. Wynikiem ich działania jest również neutralizacja wszelkich zapachów z otoczenia produktu, w tym zapachu samego produktu w pomieszczeniu w którym jest magazynowany lub transportowany/
- Filtry transportowe rurowe do filtrowania powietrza w przestrzeniach załadunkowych ( samochody chłodnie, kontenery )
- Kurtyny filtracyjne – elementy umieszczane czasowo w obiegu chłodzonego powietrza , na okres krótkiego przechowywania w chłodni
- Stacjonarne urządzenia filtrujące z wymiennymi wkładami do eliminacji etylenu w procesie długiego przechowywania
- Rejestratory temperatury jednorazowe, wielorazowe i stacjonarne
- Mierniki stężenia etylenu
Informacje przygotowano w oparciu o materiały Greenkeeper Iberia SL i Fux-Flora Horti Trading Co.